Den globala extremhögerns anatomi

Farhågorna att Donald Trump blir president i världens mäktigaste stat efter höstens val tenderar att överskugga det faktum att den form av radikalt reaktionär högerpolitik han står för är en företeelse med global utbredning. Maria Sundvall presenterar den spanske socialisten Miguel Urbáns kartläggning av den framväxande auktoritära rörelsens kännetecken och dess djupgående kopplingarna till nyliberalismens samhälleliga effekter.

Fortsätt läsa
Publicerat i Övrigt | Etiketter , , , , | Kommentarer inaktiverade för Den globala extremhögerns anatomi

Upploppens grunder

I två efterföljande texter, av Richard Seymour respektive Anton Jäger,
analyseras orsakerna till sommarens rasistiska upplopp i Storbritannien.
Här är en redaktionell introduktion av diskussionen

När det rasistiska våldet bryter ut, var vänder vi blicken för att förstå dess orsaker? När asylsökande belägras på sina boenden och muslimer misshandlas, är det ett uttryck för en underliggande ekonomisk frustration eller för just rasistiska idéer om en hotad vit överhöghet? När vi konfronteras av fascistiska mobbar, står vi inför de som egentligen borde kämpa vid vår sida eller någon så förlorad in i en värld av vanföreställningar om folkutbyten att de inte går att rädda? Den sommarvecka av pogromer som drabbade Storbritannien mellan 30 juli och 5 augusti ställde dessa frågor på sin spets.

Fortsätt läsa
Publicerat i Övrigt | Etiketter , , , , , | Kommentarer inaktiverade för Upploppens grunder

Drömmar om undergång

Vad var det som just hände? I nästan en veckas tid var städer och samhällen över hela England och Nordirland i en pogromliknande reaktions grepp. I Hull, Sunderland, Rotherham, Liverpool, Aldershot, Leeds, Middlesborough, Tamworth, Belfast, Bolton, Stoke-on-Trent, Doncaster och Manchester förenades fascistoida uppviglare och oorganiserade rasister i upphetsning över sitt eget överdådiga våld. I Rotherham satte man eld på ett hotell som huserade asylsökande.

Fortsätt läsa
Publicerat i Övrigt | Etiketter , , , , | Kommentarer inaktiverade för Drömmar om undergång

In i tomrummet

På flykt och i amerikansk exil 1941 observerade Karl Korsch det tyska blixtkrigets framgångar i Grekland och försökte sig, i heroisk anda, på en socialistisk tolkning av det. Den tyska offensiven, skrev han i ett brev till Bertolt Brecht, åskådliggjorde “frustrerad vänster-energi” och en missriktad önskan om arbetares kontroll. Alexander Kluge och Oskar Negt summerade Korschs hållning på följande sätt:
… i sina civila liv var majoriteten av den tyska pansarvagnsbesättningen bilmekaniker eller ingenjörer (alltså, industriarbetare med praktisk erfarenhet). Många av dem kom från tyska provinser som erfarit blodiga massakrer utförda av myndigheter under det tyska bondekriget (1524-1526). Enligt Korsch hade de goda anledningar

Fortsätt läsa
Publicerat i Övrigt | Etiketter , , , | Kommentarer inaktiverade för In i tomrummet

Kallt stål Varmt blod

”Fossilfritt stål”, batterifabriker, e-bränslen, vätgasbaserad tillverkning av konstgödsel – det har radats upp industriprojekt i norra Sverige kopplade till klimatomställningen. Många av satsningar visar verkligen på tekniska framsteg som kan bli viktiga hjälpmedel när användningen av fossila bränslen snabbt ska avvecklas. Samtidigt visar planerna i norra Sverige att inte ens de bästa tekniska lösningar kan lösa klimatkrisen så länge de används inom ramen för en ekonomi som bygger på vinstmaximering och fri konkurrens.
Arne Müller analyserar ”den gröna omställningen” i Norrland. Texten skrevs i augusti, före de senaste händelserna kring bland annat Northvolt.

Fortsätt läsa
Publicerat i Övrigt | Etiketter , , , , , , , | Kommentarer inaktiverade för Kallt stål Varmt blod

Vad är ekosocialism?

Arne Müllers sätt att analysera den gröna omställningen i norra Sverige har en tydlig ekosocialistisk anstrykning. Men hur kan vi förstå och förklara begreppet Ekosocialism? Anders Karlsson ger en kort bakgrund.

Fortsätt läsa
Publicerat i Övrigt | Etiketter , , , , , , | Kommentarer inaktiverade för Vad är ekosocialism?

Var god tag plats i den bestyckade livbåten!

– Om högerns klimatsvar och en vänster bortom uppgivenhetens realism

En tillbakapressad vänster står inför uppgiften att formulera ett svar på en klimatkris som kräver snabba och djupgående samhällsförändringar. Johan Örestig Kling diskuterar risken att vänstern fastnar i abstrakta utopier samtidigt som högern formulerar en farlig, men lockande, ”klimatrealism” som spelar på och förstärker uppgivenhet och ojämlikhet. Med utgångspunkt i samhällsteoretikern Ajay Singh Chaudharys begrepp ”jordens utmattade” och ”det långa nuet” reflekterar han över frågan om hur en klimatrealism från vänster skulle kunna se ut. 

Fortsätt läsa
Publicerat i Övrigt | Etiketter , , , , , , , , , , , , , , | Kommentarer inaktiverade för Var god tag plats i den bestyckade livbåten!

Domenico Losurdo och liberalismen som slavägarideologi

Ett huvudspår hos den italienske filosofen och historikern Domenico Losurdo är att liberalismen har sitt ursprung hos slavägare, för vilka vissas frihet och andras slaveri inte utgjorde någon motsättning. Det samtida skimret som omger liberalismen kan endast upprätthållas om vi ignorerar vilka som har kallat sig liberaler och vad de har gjort. Enligt Losurdo innebär detta att vi förblindas – flyktingvågorna kopplas inte till de västliga attackerna i Mellanöstern, nedmonteringen av socialstaten uppfattas som ett förvisso beklagansvärt men likväl nödvändigt öde snarare än som ett aggressivt klassprojekt. I detta bidrag till Röda rummets essäserie om den samtida marxistiska teorin – som ligger till grund för en antologi inom samma tema som kommer att publiceras av bokförlaget Daidalos hösten 2025 – förklarar Linus Bertilsson vad Losurdos kontrahistoria om liberalismen består i och varför den är viktig.

Fortsätt läsa
Publicerat i Övrigt | Etiketter , , , , | Kommentarer inaktiverade för Domenico Losurdo och liberalismen som slavägarideologi

Den akademiska frihetens kris i en tid av folkmord

De israeliska universiteten är djupt involverade och betydelsefulla för Israels ockupation av Palestina och folkmord i Gaza. Sedan snart ett år pågår kontinuerliga aktioner vid enrad svenska universitet i protest mot lärosätenas samarbete med dessa universitet. Denna artikel presenterar de viktigaste slutsatserna av en rapport som kartlägger samarbeten mellan svenska och israeliska universitet och uppmanar till akademisk bojkott.

Fortsätt läsa
Publicerat i Övrigt | Etiketter , , , | Kommentarer inaktiverade för Den akademiska frihetens kris i en tid av folkmord

Aktuell effektiv debattbok

llan Pappé: Tio myter om Israel. Karneval 2020

Ilan Pappé räknas till den grupp av israeliska historiker som under det sena 1980-talet framträdde som ”de nya historikerna”. ”Nya” därför att de ifrågasatte den etablerade israeliska historieskrivningen såväl kring statens grundande, den palestinska fördrivningen (Nakban) och framväxten av den israelisk-palestinska konflikten. I många fall bekräftade de ståndpunkter som framförts av palestinska historiker och debattörer.

Fortsätt läsa
Publicerat i Övrigt | Etiketter , , , , , | Kommentarer inaktiverade för Aktuell effektiv debattbok