Vad händer i Sanders USA?

Miljoner amerikaner har röstat på en socialist som presidentkandidat. Utanför strålkastarljuset pågår ett politiskt organisationsarbete som ingen vet hur det
kommer att sluta: ”Alla understryker nödvändigheten av att bygga en rörelse
som bär även efter valet. Frågan är bara hur.”

1155968404_4667436167001_BernieKommer Bernierörelsen kunna bryta upp det statsbärande tvåpartisystemet och den ekonomiska elitens grepp om den amerikanska politiken, som i sin förlängning präglar villkoren för hela jordens befolkning?

Den fackliga aktivisten Lars Henriksson som nyligen besökt det tredje USA – den myllrande gräsrotsaktivismens Amerika – diskuterar processerna som nu skakar det amerikanska politiska systemet.

Plats: Litteraturhuset (Lagerhuset, Heurlins Plats 1) Göteborg

Tid: Torsdag 19/5 kl 18:30

Fritt inträde & Fika

Arr. Tidskriften Röda rummet & Tidskriftsverkstaden i Väst

Publicerat i Övrigt | Lämna en kommentar

Verka utan att synas – de policyprofessionellas roll

                                                      Ett särskilt kännetecken för vår tid är att en ny grupp av så kallat makt-utan-mandat-de-policyprofessionella-i-svensk-politikpolicyprofessionella tagit sitt säte mitt i politiken: i departement, riksdagskanslier, partier, PR-organ intresseorganisationer och tankesmedjor. Men vad är det här för en ny typ av social kategori? Vad är specifikt för den? Och hur påverkar den politiken och i sin förlängning demokratin? Forskningsstudien Makt utan mandat penetrerar fenomenet. Ytterst menar denna artikels författare att fenomenet är en av flera aspekter på hur den borgerliga  demokratin är stadd under förtunning.

De senaste decennierna har antalet policyprofessionella, och dess tyngd i den svenska politiken, vuxit lavinartat. Det har föranlett socialantropologen Christina Garsten, statsvetaren Bo Rothstein och sociologen Läs mer

Publicerat i Böcker | Kommentarer inaktiverade för Verka utan att synas – de policyprofessionellas roll

Ned med vapnen! – unionsupplösningens drama

(ur nr  3-4/15)

För i år 110 år sedan hotade öppet krig mellan Sverige och Norge. Då norrmännen vill bryta unionen mellan de båda länderna och bli självständigt gav riksdagen krigsmakten fullmakt att ingripa militärt mot norrmännen. Kriget stoppades framförallt genom arbetarrörelsens mobilisering. Per-Olof Mattsson anmäler en bok som skildrar förloppet.

Kalle Holmqvist har skrivit en populär och informativ bok om den svenska arbetarrörelsens kamp för fred med Norge i samband med upplösningen av unionen mellan Sverige och Norge 1905. Boken inleds med ett fascinerande citat ur den socialdemokratiska tidningen Arbetet i Malmö från september 1905. Sjunde kompaniet i något av de svenska regementena började plötsligt under en övning i Revinge i Skåne sjunga den norska ”Ja, vi elsker dette land”. Löjtnanten talade då om att den sången ”under nuvarande förhållanden”, d.v.s. konflikten mellan den svenska högern och staten och den norska befolkningen, inte fick sjungas. När då soldaterna istället tog i med Internationalen och en annan populär socialistisk sång, så var det mer acceptabelt och blev ”opåtaldt”. Läs mer

Publicerat i Böcker, Historia, Socialism | Kommentarer inaktiverade för Ned med vapnen! – unionsupplösningens drama

Nytt nummer av Röda rummet!

Etta Skärmklipp

För att läsa tidningen som PDF; klicka på bilden!

Kära Läsare

Marxister tilldelar arbetarklassen en speciell roll i historien. Det är arbetarklassen som är det revolutionära subjektet som slutgiltigt ska bryta kapitalismens bojor. Vi i redaktionen för Röda rummet ser det därför som väsentligt att ur olika aspekter lyfta fram den, och då inte minst belysa skeenden när den varit tungan på vågen. Per-Olof Mattssons recension av Kalle Holmqvists bok Fred med Norge visar i det sammanhanget upp hur svensk arbetarklass 1905 – genom hot om generalstrejk och vägran att bära hand mot ett broderfolk –punkterade högern och militärens drömmar om ett fortsatt stormaktsvälde i Norden. Hjalmar Brantings utrop “Norge ur dina händer konung” kom att illustrera ett av svensk arbetarklass allra mest ärevördiga ögonblick.

En annan sak som är väsentligt är att lära av historiska misstag. Här bidrar Rolf Bergkvists artikel Förliser socialismen? som ett försök att bibringa förståelse om varför det styrande socialistpartiet, PSUV, i parlamentsvalet i Venezuela kunde drabbas av ett sådant braknederlag.

Ett fenomen som under de senaste decennierna blivit allt tydligare i det politiska landskapet är hur de så kallade policyprofessionella vuxit i numerär och vikt. Anders Karlsson ger sig i artikeln Verka utan att synas i kast med detta fenomen.

“En bild kan säga mer än tusen ord” är ett gammalt beprövat uttryck. I artikeln Att bestämma över andra kroppar lägger Jeff Werner August Malmströms konstverk Curmans skalle på dissektionsbordet. Werner använder sig av ett intersektionellt angreppssätt vid närmandet till Curmans målning och levandegör därvidlag passerade historiska skeenden.

Syrien har utvecklats till vår tids mest infekterade och komplicerade krishärd. I artikeln Växthuseffekten och upproret i Syrien frilägger Martin Fahlgren en bakomliggande orsak som ofta haft en tendens att drunkna i det rådande krigsmullret; hur landet flera år i rad före upproret tog sin början plågades av en svår torka.

Libyen har efter Gadaffis fall blivit en ruskig sinnebild för en statsbildnings sammanbrott. Vijay Prashad tar i artikeln Libyens sönderfall och splittring upp problematiken kring västs så kallade “humanitära interventioner” – att bomba ett land till frihet – med regimskifte som strategi.

Ja, det är vad Röda rummet har att erbjuda i detta nummer – välkomna!

(ps. Att Trotskijartikeln Sovjeten och revolutionen inte nämns i Kära Läsare beror på att den lades till i tidningen som en layoutmässig sistahandsåtgärd. Men den faller ju tematiskt väl in… red.)

Publicerat i Övrigt | Kommentarer inaktiverade för Nytt nummer av Röda rummet!

Röda rummets arrangemang på Tidskriftsveckan i Göteborg

25/11 18.00-18.30

Stadsbiblioteket Utställningshallen

Kvasten

 

 

Att skriva från fabriksgolvet

”Det är bra om cheferna vet att dumheter de gör och säger kommer ut i fabriken.” Lars Henriksson är känd som samhällskritisk skribent på Göteborgs Postens kultursida. Men han är också redaktör för fabriksbladet Kvasten som ges ut på Volvo Torslanda där han arbetat i 37 år. Här berättar han om varför Kvasten finns och hur den fungerar. Om behovet av arbetsplatsjournalistik, om hur den skrivs och av vem.

banner

 

 

 

 

 

 

Klicka på affischen för programmet för hela Tidskriftsveckan.

Publicerat i Övrigt | Kommentarer inaktiverade för Röda rummets arrangemang på Tidskriftsveckan i Göteborg

Nya numret ute nu!

Nummer 1-2/15, med ny mer lättillgänglig layout, utkom som bilaga med Internationalen igår. Kommer till separatprenumeranterna nästa vecka. Och kan läsas som PDF nedan (klicka på bilden). Inom kort publiceras texterna som separata inlägg.

Liten ETTa Röda rummet 1-2 2015 FRONT

Publicerat i Övrigt | Kommentarer inaktiverade för Nya numret ute nu!

Nummer 1-2/14 ute nu!

RR 1-2-2014Hela numret som PDF

Nedan publiceras artiklarna som separata inlägg.

Publicerat i Övrigt | Kommentarer inaktiverade för Nummer 1-2/14 ute nu!

VENEZUELA – vart går revolutionen?

Det är nu snart två år sedan Hugo Chávez avled i cancer. Efter hans död har en rad interna motsättningar kommit upp till ytan. Därtill pressas landet av vikande oljepriser och en fientligt inställd borgarklass. Frågan är vart revolutionen är på väg

För precis ett år sedan förlorade den borgerliga oppositionen de lokalval som man ville göra till en folkomröstning mot den nationella regeringen. Under hela kampanjen Läs mer

Publicerat i Övrigt | Kommentarer inaktiverade för VENEZUELA – vart går revolutionen?

DEBATT: I rörelsen ligger räddningen

nationalismI ett samhälle där vänstern famlar medan den nationalistiska högern är på frammarsch finns det ett skriande behov av att hitta ett projekt som enar. Vänsterdebattören Malcom Kyeyune har lyft fram nationalisternas förmåga att samlas kring gemenskapskänslor. Men är all form av gemenskap verkligen besläktade – eller ens eftersträvansvärda? Johannes Jensen resonerar kring begreppet.

 Populister och fascister är i rörelse över hela kontinenten – även i Sverige. Sverigedemo­kratisk Ungdom är kanske landets tredje största politiska ungdoms­förbund och nazisterna i Svenska Motståndsrörelsen och Läs mer

Publicerat i Övrigt | 1 kommentar

DEBATT: Hur bör socialister förhålla sig till krigsmakten?

”Vi vet var vi hör hemma”, så uttryckte sig den dåvarande svenska överbefälhavaren, Torsten Gustafsson, redan 1981, underförstått att Nato var den naturliga partnern för det ändock alliansfria Sverige. Med det kalla krigets slut har också Sverige i rask takt orienterat sig ännu närmare Nato. Men hur bör vi socialister se på den svenska krigsmakten? Med nedanstående inledning och därtill kopplade diskussionsinlägg öppnar Röda rummet till debatt i denna fråga.

armenNär politiska partier föds har de starka visioner om en bättre och annorlunda framtid. Vartefter som ett parti slutar vara rörelse och blir institution, byråkrati och ett parti ”som alla andra”, bleknar visionerna – drömmarna dunstar bort. Läs mer

Publicerat i Debatt, Övrigt | 1 kommentar