Prenumerera här!

Läs nya Röda rummet i pappersformat.
Då hjälper du till att garantera vår framtida utgivning.

Prenumerera

Publicerat i Övrigt | Lämna en kommentar

Sorgens militans –Intervju med Hannah Proctor

Aktivism och politisk kamp är aktiviteter förknippade med stora känslor och psykologisk komplexitet. I tider där kampen trappas upp och repressionen blir allt hårdare pendlar vi ständigt mellan utbrändhet, känslor av nederlag, traumatiska upplevelser, och den tillfälliga segerns glädje. I Burnout: The emotional experience of political defeat, som kom ut på Verso tidigare i år, undersöks detta kollektiva känsloliv utifrån en historisk och kritisk synvinkel, med särskilt fokus på just upplevelser av nederlag och utbrändhet. Nanna Dahler, doktorand i genusvetenskap på Lunds universitet, intervjuar Proctor om arbetet med boken och om de lärdomar vi kan ta med oss från vänsterns emotionella historia.

Varför skriva om den känslomässiga upplevelsen av ett politiskt nederlag? Vad ledde dig till det och varför är det viktigt?

Jag blev intresserad av frågan genom mitt akademiska arbete. Jag arbetar med psykiatrins och antipsykiatrins historia, och vänsterinriktade teorier om psyket. Så jag var ganska bekant med vissa vänsterinriktade uppfattningar om sinnet och försök att teoretisera psykiatrin ur ett vänsterperspektiv. När jag hade disputerat försökte jag hitta någonting nytt att arbeta med. Jag läste om olika typer av radikal psykiatri. I vissa av dessa rörelser på 60- och 70-talen fanns det ett överlapp mellan politisk organisering, motkulturella rörelser och teorier och metoder inom radikal psykiatri.

Fortsätt läsa
Publicerat i Övrigt | Etiketter , , , , , , , | Lämna en kommentar

Att förankra utopierna

Röda Rummets Johan Örestig tipsar om några poddar där den radikala vänstern söker formulera ett utopiskt tänkande för vår tid.

I mörka tider är behovet av utopier skriande. De är påminnelser om att det som är nu inte är nödvändigt eller här för evigt. När klimatförändringarnas, artutrotningens och folkmordets skuggor faller över alla försök att tänka sig framtiden så blir frågan både akutare och svårare. När världen brinner är risken att fantastiska visioner om en ljus framtid framstår som provocerande naiva snarare än inspirerande. Det ”sunda förnuftet” säger snarare att framtiden, av allt att döma, blir eländigare, fattigare och farligare än nuet.

Fortsätt läsa
Publicerat i Övrigt | Etiketter , , , , , , , | Lämna en kommentar

En falsk berättelse om arabiska judar

Ellen Isaacs försöker vederlägga det sionistiska narrativet att utvandringen av judar från arabvärlden till Israel skulle vara jämförbart med det palestinska Nakba.


Sionisterna har varit tvungna att konstruera många berättelser för att rättfärdiga fördrivningen, ockupationen och nu massmordet på palestinier. En av metoderna de använt är att likställa Nakban – tvångsfördrivningen under 1947-49 av 750 000 araber från den nya staten Israel, dödandet av ett okänt antal och förstörelsen av över 500 byar – med det som man beskriver som tvångsutvisningen av judar från arabländerna på 1940 och 50-talen. Nu när ett än ohyggligare folkmord pågår måste sionisterna återigen försöka övertyga judar om att araber har en medfödd önskan att döda dem, och att ingen större orättvisa har begåtts mot palestinierna än det som judar drabbats av under arabiskt förtryck.

Fortsätt läsa
Publicerat i Övrigt | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

Sjunde oktober i ett historiskt perspektiv

Sju månader efter Hamas al-Aqsa-attack som svepte genom stängslen runt Gaza är det preliminära bokslutet skrämmande. Gilbert Achar analyserar den israeliska propagandabilden att Hamas’ massaker var grundad i antisemitism. Artikeln publicerades den sjunde maj, före den senaste utvecklingen med de israeliska attackerna mot Rafah.

Enligt de uppgifter som finns tillgängliga dödades 1 143 personer – de flesta israeler – den sjunde oktober 2023. Av dessa var 767 civila varav 36 barn och 71 utländska medborgare, 376 var militärer eller säkerhetsvakter, och nästan 250 människor bortfördes i fångenskap. Samma dag blev enligt israeliska källor 1 600 ur angriparnas styrkor dödade på plats, och nära 200 fängslades. Sedan den 7 oktober har enligt källor i Gaza närmare 35 000 palestinier dödats, varav uppskattningsvis 40 procent barn – det vill säga 14 000. Till denna siffra bör man lägga till de 20 000 personer som tros ligga begravda under rasmassorna i Gaza, liksom de 78 000 skadade, många med mycket allvarliga skador.

Fortsätt läsa
Publicerat i Övrigt | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

Gazaplatsen

Under tisdagsmorgonen den 14:e maj samlades studenter from Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola utanför Göteborgs universitets huvudbyggnad vid Vasaplatsen som en del av en landsomfattande rörelse av studentlägerprotester i solidaritet med Palestina.
En plats som efter lägerprotesterna snarare kommit att bli känd som Gazaplatsen. Gemensamt för den landsomfattande rörelsen är kravet på svenska universitet att officiellt fördöma Israel och vidta omedelbara åtgärder som svar på det folkmord som Israel och dess allierade utsätter palestinier för.

Läs mer

Publicerat i Övrigt | Etiketter , | Lämna en kommentar

Staten som social relation

Under de senaste tio åren har debatter om den kapitalistiska staten återigen hamnat högt upp på dagordningen inom marxistisk teoribildning. En viktig källa för denna teoretiska utveckling återfinns i sociologen Bob Jessops samlade verk som sträcker sig mer än fem decennier bakåt i tiden. I detta bidrag till Röda rummets essäserie om den samtida marxistiska teorin – som ligger till grund för en antologi inom samma tema som kommer att publiceras av bokförlaget Daidalos hösten 2025 – uppehåller sig Vanja Carlsson vid Jessops bidrag till den så kallade regleringsskolan, hans relation till den klassiska marxismen och frågan om vad hans tänkande innebär för vår förståelse av den kapitalistiska staten idag.

På kort tid har vi bevittnat ett flertal kriser i samhället som med all önskvärd tydlighet visar att ekonomi, politik, juridik och förvaltning är tätt sammantvinnade. Det gäller såväl krisernas orsaker som de lösningar som har erbjudits. Jag tänker särskilt på coronapandemin, inflationskrisen och de närmast kroniska kriser inom välfärd och infrastruktur som kan härledas till en långtgående avreglering och omstöpning av offentliga verksamheter utifrån en marknadslogik.

Fortsätt läsa
Publicerat i Övrigt | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Den röda rösten ställer om till digital utgivning

Vid årsskiftet ändrades världen en aning för många av oss. För första gången på 50 år dunsar Internationalen inte längre ner i brevlådan varje vecka. Liksom andra tidningar som inte kan leva på annonser har Internationalen under större delen av sin existens varit beroende av det statliga presstöd som avskaffades i höstas. När beslutet togs i riksdagen jublade högern. Äntligen skulle detta ”mediala monster” dräpas, det som kanaliserat en ”älv av pengar” till tidningar ”i olika nyanser av rött” som den SD-politiker som hade i uppdrag att presentera förslaget uttryckte det.

Det avskaffade presstödet är en del i den statskontrollerade högerkanonad som nu riktas mot allt som andas folkrörelser – alltifrån förbud mot socialdemokraternas lotteriverksamhet till att folkhögskolor sätts på svältkur, indraget stöd till freds- och biståndsorganisationer, nedskärningar i public service och så vidare.

Fortsätt läsa
Publicerat i Övrigt | Etiketter , | Lämna en kommentar

Den Röda tråden – Röda rummets recensionsavdelning


I Sverige ges varje år ut en stor mängd litteratur som inriktar sig på samhällskritik och samhällsanalys. Merparten av denna litteratur recenseras dock aldrig. Dagstidningarna har minimerat antalet recensioner av facklitteratur och tidskrifterna har i det flesta fall ett mycket begränsat utrymme för recensioner. Att samhällskritiska texter endast i undantagsfall blir föremål för kritisk läsning och reflektion är ett fattigdomsbevis för den svenska kulturella offentligheten. För att bidra till att ändra på detta kommer Röda Rummet från och med detta nummer att innehålla en utökad recensionsavdelning, som kommer att innehålla längre och kortare recensioner, recensionsessäer samt kortfattade bokanmälningar. Vi kommer huvudsakligen att inrikta oss på svenska alster men i varje nummer kommer vi även att recensera internationell samhällskritisk litteratur som förtjänar att uppmärksammas.

I ockupationens tjänst

Maya Wind
Towers of Ivory and Steel: How Israeli
Universities Deny Palestinian Freedom
Verso Books 2024.

Under våren 2024 ställde studenter över hela världen upp tältläger på universitetens campus och framförde krav på universitetsledningarna att bryta samarbeten med israeliska företag och universitetet. Bakgrunden är den pågående attacken på Gaza men kraven på bojkott är inte något nytt. Tvärtom har kampanjen ”Boycott, Disinvest, Sanction” (BDS) initierad av The Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel (PACBI) funnits i tjugo år med krav på att sätta press på Israel att följa internationell lag. Maya Winds nyutkomna bok Towers of Ivory and Steel: How Israeli Universities Deny Palestinian Freedom placerar sig mitt i denna aktuella politiska debatt.
I bokens inledning ställer Wind frågan: Är israeliska universitet delaktiga i kränkningarna av palestinska rättigheter?
Hennes svar på detta är redan inledningsvis ett entydigt ja, och boken är snarast en undersökning av hur de israeliska universiteten inte bara är delaktiga i ockupationen och dess våldsutövning utan också undertrycker och övervakar akademisk forskning och utbildning.

Fortsätt läsa
Publicerat i Övrigt | Etiketter , , | Kommentarer inaktiverade för Den Röda tråden – Röda rummets recensionsavdelning

Kampens känsloliv

Hannah Proctor var först tveksam till att kalla sin bok om politiska nederlag för Burnout. Termen (som vi på svenska kan översätta till ’utbrändhet’) används i dag främst för att beskriva en individuell psykologisk process orsakad av överarbete, huvudsakligen bland medelklassen, i en nyliberal kapitalistisk värld. Men det är inte denna form av utbrändhet Proctor primärt är intresserad av att undersöka. I stället leder hon läsarens uppmärksamhet mot termens ursprung. Psykoanalytikern Herbert J. Freudenberger myntade begreppet för att beskriva den utmattning han observerade hos sina medvolontärer i San Franciscos och New Yorks så kallade free clinics. Han argumenterade för att utbrändheten inte bara uppstod ur överarbete, utan också ur de besvikelser och skuldkänslor som uppstod hos volontärerna i förbindelse med arbetet när de upplevde sig inte kunna leva upp till sina politiska ideal

Fortsätt läsa
Publicerat i Övrigt | Etiketter , | Kommentarer inaktiverade för Kampens känsloliv