Tema Försvaret

I ”Om den eviga freden” från 1795 skriver Immanuel Kant att förnuftet “fördömer kriget helt och hållet och framhåller freden som en omedelbar plikt”. Hur sant det än är så är den idén svår att föra fram idag. I en tid när statsterroristiskt våld återigen skördar liv, omvandlar byar och städer till ruiner, pulveriserar skol- och sjukhusbyggnader och driver hungrande och törstande människor på flykt framstår talet om fred för många som provocerande naiv. (…) Syftet med att föra samman dessa texter är inte att nå fram till en klanderfri vänsterhållning. Vad det handlar om är snarare att syresätta en lika svår som nödvändig diskussion om hur vi förhåller oss till en värld som står i brand. Det kräver ett balanserande mellan historiska perspektiv, ideologiska ståndpunkter och realpolitiska överväganden.

Klicka på bilden för att läsa temanumret

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.