Tema Familjen

Om nu kärnfamiljen är så jävla fet – varför behöver den så mycket propaganda?”

Frågan ovan ställdes en gång av serietecknaren Liv Strömquist och sätter ord på en paradox i den återkommande debatten om familjen. Å ena sidan framställs familjen som en naturlig och privat form för samlevnad som uppstår spontant och bidrar till stabilitet och harmoni i samhället. Å andra sidan framställs familjen, trots att den är så naturlig, som undergrävd, hotad och i behov av försvar. I denna diskussion pekas feminismen och vänstern ut som tillhörande de krafter som underminerar familjen. För konservativa är synden att feminismen och vänstern smittar samhället med sina idéer om sexuell frigjordhet och upplösning av könsidentiteter. För liberaler är brottet att familjen, som ju hör till den privata sfären, behandlas som en politisk fråga. Men är det verkligen självklart hur feminismen och vänstern ser på frågor som vad familjen har varit, är och kan vara?
I detta temanummer av Röda Rummet publicerar vi ett antal texter som på olika sätt fördjupar debatten om familjen och visar på debatter som pågår inom feminismen och vänstern.

Klicka på bilden för att läsa temanumret

Det här inlägget postades i Feminism, Övrigt och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.