Röda rummet recenserad

Den 25/11 recenserar Emil Schön det senaste numret av Röda rummet i Helsingborgs Dagblad:

Vänstermarginal utan tillväxt

TIDSKRIFTEN. På yttre vänstermarginalen håller det lilla trotskistiska socialistiska partiet till. Politiskt brukar man vinna något enstaka kommunalt mandat, i år i Umeå efter valsamarbete med vänsterpartiet. Publicistiskt ger man ut den flämtande veckotidningen Internationalen och den teoretiska tidskriften Röda rummet.
Trotskisterna i SP har alltid haft ett gott öga till de mer radikala delarna av Sveriges miljörörelse och känslorna har ofta varit ömsesidiga. Förmodligen är det de utopiska samhällsomvandlande visionerna kombinerat med det långa avståndet till maktens rum som verkar enande. Det var därför inte helt förvånande att författaren, marxisten och klimatdebattören Andreas Malm tidigare i år tilkännagav att han gått in i partiet.
Röda rummet är, sin tunnhet till trots, alltid intressant med långa välskrivna texter. I höstnumret gör Rikard Warlenius, tidigare chefredaktör på syndikalistiska veckotidningen Arbetaren och författare till klimatboken ”Vägen till Köpenhamn”, en jämförande läsning av Romklubbens klassiska rapport ”Tillväxtens gränser” från 1972 och den brittiska regeringsrapporten ”Prosperity without growth?” (Välstånd utan tillväxt) som utkom förra året. Rapporten skissar på hur en ekonomi som inte bygger på tillväxt skulle behöva konstrueras.
Krisen i socialdemokratin analyseras i två texter. Lars Henriksson, Volvoarbetare och författare till kommande boken ”Slutkört”, om bilindustrin och alternativ produktion, känner på banden mellan LO och SAP och Kjell Östberg, historieprofessor och författare till Palmebiografierna ”I takt med tiden” och ”När vinden vände”, avhandlar socialdemokraternas politiska projekt och menar att den ideologiska stagnationen i partiet till stor del hänger samman med rörelsens allt sämre förhållande till radikala intellektuella. Han spår att det stundar politiska konflikter inom partiet vars styrka inte uppmätts sedan partisplittringen 1917 då vänsterflygeln sågades av.
Texterna om SAP fins på partiets hemsida. På lördag fortsätter diskussionerna på Socialistiskt forum på ABF-huset i Stockholm. Rikard Warlenius, Lars Henriksson och Göran Greider strålar samman för att diskutera tillväxtkritik och jordens framtid.

Emil Schön

Det här inlägget postades i Övrigt och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.