Kära Läsare

Numret som PDF (klicka)

 

Här är vi, omslutna av pandemins andra vår, och försöker få till ytterligare ett tidskriftsnummer med målet att vara ett forum för diskussion och teori för politisk aktivism.

Lyckas vi?
Med att navigera mellan att måla en frasradikalt förenklad samhällsbild och akademiskt försiktiga penseldrag? Mellan alltför otympliga vindlande texter och läslockande snuttar som kvickt dunstar? Mellan det historiskt baktunga och framtidsblickande yrsel? Mellan de stora politiska linjernas klarhet och vardagsaktivismens alla kladdiga detaljer?
Mellan hopp och förtvivlan?

Andreas Malms nyutkomna bok ”How to Blow up a Pipeline. Learning to Fight in a World on Fire” har väckt stor uppmärksamhet, framförallt för att Malm pläderar för att sabotaget har en möjlig funktion att fylla i klimatrörelsens taktiska repertoar. Lars Henriksson kommenterar boken – Klimatkamp på ett radikalare spår.

Våren 2003 utlyste Kommunal den hittills mest omfattande strejken under 2000-talet. Hur upplevdes konflikten av de arbetare som deltog? Genusvetaren Kristin Linderoths artikel presenterar några av resultaten i hennes doktorsavhandling om strejken. – De som tog fajten.

I sin bok ”Svart historia” ger oss Peter Widén en initierad bakgrundsbeskrivning till den amerikanska rasismen. Röda rummet publicerar ett kapitel ur Widéns bok
– Blandäktenskap ett US-amerikanskt dilemma

Samtidigt som kravet på marknadshyror i nyproduktion utgör ett övergripande hot mot Hyresgästföreningen, försvagas den av interna stridigheter. Ett beklagansvärt faktum som Mathias Krusell har för ögonen när han recenserar Hannes Rolfs avhandling om hyresgästorganisering mellan 1875-1942. – Hyresgästföreningar som folkrörelse.

Till 500-års minnet återutgav förlaget Verso år 2016 Thomas Moores skrift Utopia, med en inledning av China Miéville som vi här återger i översättning. – Utopias gränser.

Hur lyckas vi egentligen? Tja, det är inte så lätt att avgöra från vår utsiktspunkt just nu, med näsorna nerdoppade i textredigering, översättningsbryderier och finlir med layouten. Det är upp till Er kära läsare (som ju lyckligtvis är en myllrande skara med olika preferenser), också ni omslutna av pandemins vår två – av klimatångest, demokratiskt förfall – hopp och förtvivlan.

Men; – Äsch, va fan!
Det är ju trots allt en vår…

Framåt kamrater!

/Redaktionen

Det här inlägget postades i Övrigt och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.