Röda Rummet nr 2/2010 – ur skuggorna

I detta nummer rör vi oss i skuggorna. Ur de mörka och långa skuggor som idag dominerar samhällsutvecklingen hämtar vi numrets bilder.

I skydd av de härskande kapitalägarnas ekonomiska och ideologiska skuggor verkar Reinfeldts borgerliga regering för att i grunden omdana den gemensamma välfärd som är resultatet av den svenska arbetarrörelsen landvinningar. Anders Karlsson beskriver i sin artikel de verkliga avsikterna bakom ”det nya arbetarpartiets” reklamstajlade yta och undersöker vad som verkligen sker, bakom det som synes ske.

För palestiniernas situation vore beskrivningen mörka skuggor ett grovt understatement. Det handlar mer om svarta åskmoln. Men de senaste veckorna har ändå några viktiga revor i det svarta molntäcket rivits upp. Vi sammanställer detta nummer av Röda rummet ett par veckor efter den israeliska regeringens mordiska angrepp på Frihetsflottiljens skepp. Det breda folkliga stöd som manifesterats med Ship to Gaza-projektet kan kanske på sikt åstadkomma en spricka i den mur som stänger in palestinierna både på Västbanken och i det blockerade Gaza. Gilbert Achcar blottlägger i sin artikel – direkt hämtad ur Järnmurens skuggor – de mekanismer som palestinierna, tillsammans med politiskt radikala krafter i Israel och en global
solidaritetsrörelse har att utmana.

Vi vill också berätta om andra vägar som stakas ut ur skuggorna. I Venezuela pågår ett försök till samhällsomvandling som siktar mot en ”socialism för 2000-talet”. Rolf Bergkvist beskriver i sin artikel såväl framsteg som bakslag i den processen.

Röda rummet vill bidra till det livsviktiga samtal som socialister har att föra för att hitta öppningar och formulera målsättningar för den breda klassförankrade folkrörelseallians som är nödvändig för att uppnå ett annat samhälle.

Rikard Warlenius inpass om hur kravet på arbetsförkortning kan problematiseras och utvecklas och Daniel Brandells funderingar om ekosocialisters politiska utmaningar borde kunna ge upphov till ett eller annat mothugg.

Samtalet fortsätter. Vi önskar en skön sommar – i både sol och skugga.

Läs hela numret som PDF här:   Röda Rummet 2-2010

Det här inlägget postades i Kära läsare och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.